2023-11-03
Så här kan det bli om man låter ChatGPT skriva en novell. Det är alltså ett exempel på vad man kan åstadkomma med AI, Artificiell Intelligens.
Det tog 20 sekunder för ChatGPT att leverera på denna input: "skriv en novell på 1000 ord om Kerstin och Hooga, Karin och Lars, öl och whisky, grillad fläskkarre, båt fiska bada lusthus".

Ingen redigering av AI-texten har gjorts. En och annan lätt språkmiss förekommer.
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
Sommarnatt vid sjön
Kerstin och Hooga hade alltid älskat att tillbringa sommaren i sitt lilla lusthus vid stranden av sjön. De hade byggt det tillsammans för många år sedan och det var deras fristad från vardagens stress och bekymmer. Årets första riktigt varma dag hade äntligen kommit, och de bestämde sig för att bjuda över sina vänner Karin och Lars på en trevlig sommarfest.

Hooga var en mästare vid grillen och hade förberett en stor fläskkarré som nu sjudde över glödande kol. Doften av det grillade köttet fyllde luften, och det vattnades i munnen på dem alla när de satt sig runt bordet på terrassen. Ölen flödade, och Hooga hällde upp ett glas whisky åt Lars, som älskade den starka drycken. De skålade för sommaren och vänskapen och började äta den saftiga fläskkarrén.

Efter middagen bestämde de sig för att ta en båttur på sjön. Kerstin och Hooga hade en gammal träbåt som de hade renoverat och vårdat genom åren. De gick ner till båthuset och drog upp båten i vattnet. Karin och Lars hjälpte till och snart var de ute på sjön.

Solen började gå ner, och sjön låg spegelblank framför dem. Det var en sådan där kväll då allt kändes perfekt. De fiskade lite, skrattade och njöt av den vackra naturen. Lars öppnade ännu en flaska öl och delade den med Karin. De pratade om sina drömmar och framtidsplaner och skålade för kärleken.

Efter en stund beslöt de sig för att bada. De styrde båten mot en avlägsen vik där vattnet var klart och rent. De kastade av sig kläderna och hoppade i vattnet. Det kalla vattnet skvätte upp och de skrattade högt av glädje när de simmade runt i den härliga sommarnatten.

När de klev upp på bryggan igen, kände de sig upprymda och fria. De torkade av sig och satte sig i det lilla lusthuset som stod precis vid stranden. Kerstin hade tänd en lampa, och det var nu mysigt och inbjudande där inne. De satt i en halvcirkel runt ett litet bord och fortsatte att prata och skratta.

Hooga hällde upp whisky i små glas och de drack på sitt sommaräventyr. Lars och Karin höll om varandra och tittade på de andra med ett leende. Kerstin hade en idé. Hon plockade fram en gitarr som stod i ett hörn av lusthuset och började spela en lugn och sorgsen melodi. Hennes röst var fylld av känslor när hon sjöng om kärlek och minnen.

När sången tystnade, var det en stund av stillhet. Ingen ville bryta den magiska stämningen som hade uppstått i lusthuset. Istället kunde de höra ljudet av vågorna som skvalpade mot stranden och vinden som susade genom träden. Det var som om tiden hade stannat.

Till sist bröt Lars tystnaden och sa, "Det här är precis vad vi behövde. En kväll med vänner, natur, musik och kärlek. Det är så sällan man får uppleva något så vackert."

Karin nickade och höll om Lars ännu tätare. Hooga och Kerstin log tacksamt och höll varandras händer. De visste att dessa sommarkvällar var speciella och att de skulle minnas dem länge.

De satt där en stund till, pratade om allt och inget, och delade skratt och tårar. De visste att livet hade sina upp- och nedgångar, men just nu var de lyckliga. Lyckliga över att ha varandra och över att ha möjligheten att uppleva dessa magiska stunder tillsammans.

Till slut blev det dags att gå tillbaka till huset. De steg ut ur lusthuset och tittade på den mörka sjön och stjärnhimlen ovanför dem. De tog båten tillbaka till stranden och gick hand i hand tillbaka till huset.

När de kom tillbaka, fortsatte de att prata och skratta, dricka öl och whisky, och njuta av sommarnatten. Det var en kväll de aldrig skulle glömma, en kväll fylld av vänskap, kärlek och magi vid sjön.