Klubbmästarens pamflett utdelad vid jubileumsmiddagen 2018-11-28
Kungl. Dalregementets Spökbrigad bildades hösten 1968 och hade sin första sammankomst den 28 november samma år. Initiativtagare var Casimir Laurin, Gösta Wetterhall och Sture Axén. De hade tre veckor tidigare skickat en inbjudan till 30 pensionerade officerare boendes i Falun. De som inte kunde komma, uppmanades att skriftligen anmäla att de i framtiden avsåg att deltaga. I inbjudan klarade man också ut att klubben inte skulle vara överorganiserad. Initiativtagarna ansåg att det räckte med en ”tjänsteman”, nämligen en klubbmästare.
![]() |
Christian Broström |
Bordsplaceringen vid Spökbrigadens första sammankomst den 28 november 1968 på Grand Hotell i Falun.
(Lunchen kostade 15:-)
Kungl. Dalregementets Spökbrigad 1968 – 2018
Klubbmästare under 50 år (*Verkställande Ledamot, VL 1968 – 1985)
Mj Sture Axén 1968 – 1969*
Mj Sven Lennblad 1969 – 1973*
Mj Åke Lundeborg 1973 – 1988*
Övlt Torsten Strand 1988
Övlt Olle Dahl 1988 – 2002
Övlt Curt Winberg 2002 – 2016
Mj Herbert Carlén 2016 –
Kontinuiteten har som synes varit ganska god. Under sammanlagt 43 av dessa 50 år verkade nämligen Åke Lundeborg, Olle Dahl och Curt Winberg som klubbmästare i Spökbrigaden.
Under de första åren var organisationen lite annorlunda, trots initiativtagarnas intentioner. Då fanns det en Stormästare och en Verkställande ledamot (VL)
Stormästare
Mj Casimir Laurin 1968 – 1980
Mj Sture Axén 1980 – 1984
Under hösten -84 drabbades Spökbrigaden av befälsbrist, då det endast fanns en VL i tjänst. Vid novembermötet bordlades frågan om val av ny Stormästare. I samband med det mötet skall förre regementschefen Gustaf Lodin framfört att Stormästare inte skulle väljas utan i princip skulle besättas i viss åldersordning med hänsyn till tjänstgöring vid regementet. När spökbrigaden träffades i januari -85, föreslog åldermannen Carl Pihlström att Stormästarämbetet skulle avskaffas och VL skulle höjas till Klubbmästare. Beslutet var enhälligt och Åke Lundeborg valdes till klubbmästare. Det tog alltså 16 år innan spökbrigaden intog den organisation som initiativtagarna hade förordat 1968.Vi officerare brukar ju ofta säga att organisation är något vi är bra på. Än en gång visade det sig att det stämmer, bara vi fick lite tid så skulle vi nog även kunna organisera en organisation som Spökbrigaden. Samtidigt blev det nog ganska bra, för sedan dess har Spökbrigaden, till skillnad mot Försvarsmakten i övrigt, inte genomfört den minsta lilla organisationsförändring. En bra organisation ligger fast,
Spökbrigaden har haft sina toppar och dalar under dessa 50 åren. Under någon period så har det förekommit ett antal utflykter till olika mål inom och utom Dalarna. Det har även genomförts utrikes resor. 2008 genomfördes en spökresa till Hangö i Finland och några år tidigare, 1999, genomfördes en resa till Skokloster med 34 deltagande spökbrigadörer. Under de senaste åren har utflykterna inskränkt sig till att vi genomför maj-mötet i anrika Rommehed.
Det har också funnits lite olika regler för anmälan. I början skulle man inte bara anmäla sitt deltagande, utan även anmäla sin frånvaro. Skälet till frånvaron skulle sedan godkännas av de som var närvarande. I den pärm som inledningsvis användes som gästbok för spökbrigaden, finns det även ett brev från en icke namngiven officer, där det framgår att han med eftertryck hade fått veta vilken ”ohängd osolidarisk och urbota avdanking” han var. Han hade ju inte ens svarat på inbjudan till träffen med spökbrigaden. Numera är klubbmästaren nöjd om spökbrigadörerna anmäler sin närvaro och då gärna i god tid.
Ett par bilder från utflykten till Skokloster 6 maj 1999.
Herbert Carlén
Klubbmästare
Spökbrigadens kampsång
Melodi: De va längesen man plocka några blommor /Östen Warnerbring
1/ Det var länge sen jag plocka några hylsor, 2/ Det var länge sen jag rita några pilar, |
3/ I våra dagar kan man kriga med en dator, 4/ Det var länge sen jag bytte mina vantar, |